Watergewichtzakken houden Montevideo Residence in balans

01 september 2022

Een spectaculair en uniek tafereel in België: vorige week werden er aan het nieuwbouwproject Montevideo Residence in Antwerpen 14 waterzakken of -ballonnen opgehangen. Elke ballon is gevuld met 8 ton water en deze dienen als voorbelasting om het gebouw naar beneden te trekken. Een woordje uitleg!

 

Het kopgebouw van project Montevideo heeft aan de voorzijde een grote overkraging van 12 meter. De staalconstructie van deze overkraging werd doelbewust niet perfect horizontaal geplaatst, maar in een licht positieve helling. Doorheen het bouwproces komt er immers geleidelijk aan meer massa in het gebouw, denk hierbij bijvoorbeeld aan chape, houtskelet, buitenschrijnwerk,…. De toevoeging van al deze belasting zal ervoor zorgen dat het gebouw uiteindelijk zijn horizontale positie bereikt. Bepaalde werken kunnen echter niet wachten tot de verzakking op bovengenoemde wijze gebeurt. Zo is de volgende stap in het bouwproces het plaatsen van de ramen. Hiervoor dient het kopgebouw al op de uiteindelijke horizontale positie te staan.

De oplossing?

We belasten het kopgebouw met zware gewichten: aan de onderzijde van het gebouw worden 14 grote waterzakken van 8 ton geplaatst die het gebouw naar beneden trekken. Het ingenieursbureau berekende vakkundig hoeveel waterballonnen er nodig zijn, hoe zwaar ze moeten zijn en waar deze moeten hangen. Naarmate de werken vorderen, en er dus extra gewicht in het gebouw bijkomt, wordt er geleidelijk water uit de zakken gehaald. Zo hangt de overkapping steeds waterpas! Magnifiek toch?

Geboeid door Montevideo Residence?

Blijft deze levendige, gegeerde buurt een tijdelijke bestemming voor u? Of wilt u er misschien wel uw thuis van maken?

Informeer u bij onze adviseur