Residentie Montevideo – een duurzame landmark

08 juni 2021

Residentie Montevideo is niet alleen een ingenieus staaltje architectuur; ook qua duurzaamheid is dit project een krachttoer. En dat zowel tijdens de bouwfase als met betrekking tot technieken en hergebruik van materialen. Nick Van Otten, Projectmanager Ontwikkeling bij DCA, licht de speerpunten toe.

Grond over water

Bij een grootschalig bouwproject komt flink wat grondverzet kijken. Veelal gebeurt de afvoer via de weg. DCA pakte het anders aan. “Transport via het water is sowieso duurzamer”, vertelt Nick Van Otten. “Maar het heeft ook een positieve impact op de mobiliteit. Daarom beslisten we om zoveel mogelijk in te zetten op de waterwegen. Gezien de ligging was dat de efficiëntste en milieuvriendelijkste keuze.”

DCA werkte hiervoor samen met Aannemingsbedrijf Aertssen dat gespecialiseerd is in grondverzet. Er werden ook afspraken gemaakt met de stad om de kaaien vrij te houden.

“In totaal werd ongeveer 65 000 m³ grond afgegraven en via de Schelde afgevoerd. De 44 vrachtschepen die deze gigantische klus klaarden, vervingen maar liefst 4500 vrachtwagens op de weg. Tel de milieu- én mobiliteitswinst!”

Residentie Montevideo – landmark in Antwerpen

Energie uit de bodem

Een tweede luik van het duurzaamheidsaspect is BEO: BoorgatEnergieOpslag. Met die techniek wordt energie aan de bodem onttrokken om de gebouwen te verwarmen en te koelen. “Een BEO-veld is een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water. Vóór de storting van de betonnen funderingsvloerplaat, werden er 90 boringen gedaan tot 150 meter onder de grond. Daar is de temperatuur van de aarde constant rond de 8 à 10 graden. Het BEO-veld zorgt ’s zomers voor gekoeld water. ’s Winters wordt het in de ondergrondse buizen opgewarmd en met een warmtepomp op hogere temperatuur gebracht om de gebouwen te verwarmen. Dat is een goede zaak voor het klimaat, het wooncomfort en de energiefactuur.”

(Her)gebruik van staal

Er zijn nog andere ingrepen die bijdragen tot het duurzame karakter van Montevideo Residence. De restauratie van de pakhuizen bijvoorbeeld. “Toen DCA het project overnam, was de oude staalstructuur van de pakhuizen gedemonteerd. En dat terwijl die nog grotendeels bruikbaar was. In kader van de restauratie werd ze opnieuw gemonteerd en enkel niet-bruikbare onderdelen vervangen. Een knap staaltje hergebruik dat het oorspronkelijke karakter van dit erfgoed eer aandoet. Ook de originele klinkers op het terrein werden opnieuw aangelegd en de oorspronkelijke houten poorten werden opgeknapt.”

Residentie Montevideo – Herbruikte staalstructuur

Het imposante kopgebouw heeft eveneens een staalstructuur die een flexibele invulling toelaat, bijvoorbeeld als het gebouw ooit wordt geconverteerd voor andere functies. Tot slot zijn er ook groene daktuinen voorzien om regenwater te bufferen en terug te geven aan de natuur.

Met Residentie Montevideo toont DCA hoe historische grandeur samengaat met hedendaagse luxe, een multifunctionele insteek en respect voor de planeet.

Geboeid door Montevideo Residence?

Blijft deze levendige, gegeerde buurt een tijdelijke bestemming voor u? Of wilt u er misschien wel uw thuis van maken?

Informeer u bij onze adviseur