Met de ontwikkeling van Montevideo Residence geeft DCA een nieuwe bestemming aan de historische pakhuizen op het Antwerpse Eilandje. Zij zijn de stille getuigen van de roemruchte geschiedenis van het oude havengebied. Een geschiedenis die, net als de monumentale pakhuizen zelf, niet verloren mag gaan.
Ontstaan van Het Eilandje
Het Eilandje werd rond 1550 ontwikkeld door urbanist avant la lettre Gilbert van Schoonbeke. Het gebied was onder de naam Nieuwstad onderdeel van een grootschalige stadsontwikkeling. Maar het was Napoleon Bonaparte die ongewild voor de uiteindelijke naamgeving van het Eilandje verantwoordelijk was. Want wanneer de nu verdwenen sluis van zijn Bonapartedok openstond, was het kleine gebied volledig omringd door water.
Montevideo: belangrijke handelspartner van Antwerpen
De wijk kreeg, evenals de pakhuizen, de naam Montevideo, naar de hoofdstad van Uruguay, die toen een belangrijke handelspartner van de Antwerpse haven was. Met de groei van de haven, steeg ook de nood aan opslagruimten. En dus gaf de stad in 1897 de opdracht tot de bouw van twaalf pakhuizen. De bouwwerken, naar een ontwerp van stadsingenieur Frans De Winter, werden in amper twaalf maanden en voor een kostenplaatje van 331.000 Belgische frank, opgeleverd.
De pakhuizen dienden aanvankelijk voor de opslag van huiden, maar werden vanaf de jaren 1950 ingenomen door het Engelse leger. Zij stockeerden er onder andere boter, kaas, sigaretten, ham, thee en koffie.
Maximale lichtinval, minimale opwarming
De sheddaken (naar het Engelse ‘shed’ of ‘schuur’) werden uitgevonden in de zeventiende eeuw, maar in de negentiende eeuw voor het eerst op grote schaal toegepast door de Engelsen. Het zaagtanddak bestaat uit een reeks evenwijdige zadeldaken waarvan de nokken oost-westgericht zijn. Het op het noorden gerichte schild is veel steiler en heeft een raam. Het naar het zuiden gericht schild heeft dit niet. Het resultaat? Maximale lichtinval, minimale opwarming.
Montevideo Residence: exclusief wonen in een historische setting
De herontwikkeling van de Montevideo-site gebeurt met het grootste respect voor het monumentale karakter van de historische site. Zo hergebruikt DCA Woonprojecten de originele klinkers voor de aanleg van het binnenplein en ook de muren en de oude plafonds van de pakhuizen keren in hun originele staat terug. De oorspronkelijke houten poorten krijgen een flinke opknapbeurt.
Montevideo Residence telt twaalf exclusieve luxeappartementen, vier prestigieuze penthouses met privézwembaden én een fantastisch uitzicht op de Schelde.
Meer weten over Montevideo Residence?
Alle info over het project, inclusief het aanbod en de ligging, vindt u op deze website. Een video over de restauratie van de pakhuizen in samenwerking met Renotec kunt u hier bekijken.
Dit artikel kwam tot stand dankzij de gewaardeerde medewerking van Antwerps stadsgids Gerda Gimbrère.