DCA en M2 Architecten geeft historische site eigentijdse grandeur

20 mei 2021

M2 Architecten is een multidisciplinair architectenbureau met een twintigtal medewerkers en een indrukwekkend palmares in heel Vlaanderen. Het bespeelt zowel de residentiële als de zakelijke markt, de industrie- en utiliteitsbouw. Voor Montevideo trekt M2 Architecten alle registers open. De historische pakhuizen op ‘t Eilandje worden met respect voor hun bouw- en geschiedkundige karakter gerenoveerd tot flexibele kantoorplekken. De échte krachttoer is het gebouw ernaast: een landmark met schijnbaar zwevende appartementen en penthouses. Philip Mortelmans: “Montevideo Residence is een technisch huzarenstuk, geïnspireerd op de industriële context van de haven, en met een prestigieuze uitstraling.”

Vernieuwing met behoud van de ziel

Waar ooit miljoenen mensen de oversteek maakten naar een nieuwe wereld, geeft M2 Architecten vandaag een nieuwe invulling aan een uitzonderlijke omgeving. “Er is enerzijds de renovatie en restauratie van de pakhuizen, waarbij zoveel mogelijk originele elementen in eer worden hersteld. Deze panden lenen zich het best voor niet-residentiële functies. Er komen landschapskantoren met gemeenschappelijke ruimtes en flexibele werkplekken. Daarbij beogen we een omvorming van het intrinsiek ‘introverte’ gebouw tot een plek waar interactie vooropstaat – mét respect voor de historische en industriële waarde.”

Markante architectuur

Voor het ontwerp van Montevideo Residence rijmt M2 Architecten de havengeschiedenis van weleer met de stad van vandaag. “De vorm verwijst naar de robuuste kranen die boven de dokken uittorenden. Vandaar ‘zwevende’ appartementen die met een overkraging 13 meter uitsteken over de volledige breedte van het gebouw. Ook de materiaalkeuze knipoogt naar de industrie, met een robuuste schil in roestbruin cortenstaal.”

Naast een bewuste synergie met het verleden, krijgt ook het heden spreekrecht. “De context mag dan al historisch zijn, de uitwerking en invulling is op-en-top hedendaags. Met de allernieuwste technieken en veel oog voor duurzaamheid.”

Een thuis voor meerwaardezoekers

Montevideo Residence is een toonaangevend project, geknipt voor levensgenieters die op zoek zijn naar rust, ruimte en sublieme vergezichten op een toplocatie. De appartementen en penthouses hebben royale proporties, een rijkelijke lichtinval en een hoogwaardige afwerking. Hier vieren de bewoners het goede leven, met veel privacy en tegelijk verbinding. “Het Eilandje is een hippe buurt waar cultuur goed gedijt, en waar ook food thuishoort. Dat was tenslotte de initiële insteek van de herbestemming: een foodmarket. Er is dus ruimte voor horecazaken op de begane grond. En het overdekte ‘publieke plein’ kadert in de filosofie om iets terug te geven aan de samenleving. Zo verzoent Montevideo residentiële, commerciële, professionele en maatschappelijke functies.”

Interesse in dit project? Ontdek er hier alles over.

Geboeid door Montevideo Residence?

Blijft deze levendige, gegeerde buurt een tijdelijke bestemming voor u? Of wilt u er misschien wel uw thuis van maken?

Informeer u bij onze adviseur